Verdere stijging vaste hypotheekrente onzeker, na terugval rentes op financiële markten

Op financiële markten gedragen rentes zich behoorlijk grillig de laatste weken en dat heeft ook invloed op de ontwikkeling van vaste hypotheekrentes. Leek het er in de eerste week van juli nog op dat stijgende rentes op de kapitaalmarkt de hypotheekrente verder omhoog zouden duwen, inmiddels is het beeld weer omgeslagen.

De stemming op financiële markten rond de hardnekkigheid van de hoge inflatie wisselt sterk. De maand juli begon met signalen waaruit bleek dat de Amerikaanse centrale bank prioriteit blijft geven aan de inflatiebestrijding dit najaar. In de VS schoten de obligatierentes daardoor omhoog en in Europa werden rentes hierdoor meegetrokken.

Afgelopen week gebeurde echter precies het omgekeerde. Meevallende inflatiecijfers in de VS zorgden voor een forse daling van rentes op obligatiemarkten en ook dat kreeg navolging in Europa.

Dit alles is goed te zien aan de grafiek van de rente op de 10-jaars staatslening van de Nederlandse overheid. Hieronder is te zien dat de 10-jaarsrente tussen 28 juni en 11 juli fors omhoog is geschoten, van een niveau van 2,7 procent naar 3 procent. Dat komt neer op een stijging van 0,3 procentpunt.

Echter, sinds 11 juli is de Nederlandse 10-jaars staatsrente weer fors gedaald naar 2,8 procent, een terugval van 0,2 procentpunt.

De rente op de 10-jarige staatslening geldt als een belangrijk anker voor vaste hypotheekrentes zoals de 10-jaars hypotheekrente. Doorgaans reageren geldverstrekkers op sterke bewegingen van de 10-jaars staatsrente, omdat die een goede indicatie geeft van de ontwikkeling van de leenkosten die ze zelf maken, als ze financiering zoeken.

Verdere stijging van vaste hypotheekrente minder waarschijnlijk

Afgelopen week hebben veel geldverstrekkers hypotheekrentes met een rentevaste periode van 5 jaar, 10 jaar en 20 jaar nog verhoogd. Gemiddeld ging het om een stijging van 0,13 procentpunt, zo meldt onder anderen financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in zijn nieuwsbrief van deze week.

De populairste rentevaste periode is die van 10 jaar. Met een NHG-hypotheek betaal je momenteel gemiddeld 4,28 procent voor 10 jaar vast en zonder NHG-verzekering is dat gemiddeld 4,7 procent.

De variabele hypotheekrente kent overigens een andere dynamiek, want die reageert sterk op de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB). Vanwege de hoge inflatie in de eurozone is de verwachting dat de beleidsrente van de ECB in juli verder omhoog gaat en ook dit najaar nog zal stijgen.

Door de terugval van rentes op financiële markten afgelopen week is het een stuk minder zeker dat hypotheekrentes die voor langere tijd vaststaan, op de korte termijn nog verder worden verhoogd. De noodzaak om hypotheekrentes verder te verhogen is volgens Van Bruggen weggevallen.