Minder mensen neuzen rond op Funda, maar gaan de huizenprijzen nu ook dalen?

De coronacrisis heeft een fikse impact op alles, zo ook de huizenmarkt.  Woningzoekenden haken af op de huizenmarkt, er zijn minder bezichtigingen en ook het aantal mensen dat op Funda rondkijkt, is gedaald.

‘Effect afhankelijk van lengte coronacrisis’

Nic Vrieselaar, senior-econoom bij Rabobank, zegt dat alles staat of valt met de vraag wanneer we de coronacrisis bestreden hebben en hoe effectief de steunmaatregelen van de overheid voor bedrijven zullen zijn.

“Als we in het tweede kwartaal allemaal weer naar buiten mogen en de steunmaatregelen hebben geholpen, dan verwachten we dat de economie in de tweede helft van 2020 weer opkrabbelt. De economie krijgt dan een korte, maar stevige klap. Daardoor zullen de huizenprijzen vermoedelijk slechts tijdelijk minder hard stijgen of zelfs dalen.”

Als we echter langer massaal thuis moeten blijven, is het effect op de huizenmarkt groter.  Sommige overheidsmaatregelen gelden nu tot 1 juni. “In juni beginnen we de randen van het positieve scenario al te raken. Hoe langer het duurt, des te verder zitten we van een prijsstijging af en hoe groter de kans op een huizenprijsdaling.”

Minder overbiedingen

Dat effect kan versterkt worden, doordat het consumentenvertrouwen een knauw krijgt. “Dat zie je ook aan de hoeveelheid bezichtigingen, die nu teruglopen.

Als er vier mensen een huis bezichtigen, is de kans groter dat ze gaan overbieden dan wanneer twee mensen een huis bezichtigen.”

Bij de vorige crisis zagen we dat een aantal kopers te duur had gekocht, waarna ze lange tijd niet konden verhuizen omdat hun huis onder water stond.

Huizen staan nu minder snel onder water omdat kopers minder kunnen lenen. In 2008 kon je nog meer lenen dan een woning waard was en waren aflossingsvrije hypotheken heel gewoon.

Verlies-aversie

Het zal van de situatie van de potentiële kopers afhangen, of ze de koop uitstellen, meent Vrieselaar. “Met het vele thuiswerken merken mensen het nu extra als ze (te) krap wonen.

En als je huurt, kan koop ondanks een eventuele prijsdaling toch voordeliger zijn. Stel dat je nu een huis van 3 ton koopt dat over een jaar 15.000 euro minder waard is. Dat geld was je dan ook kwijt geweest aan huur.”Vrieselaar denkt dat kopers nu verlies-aversie hebben. “Ze zijn bang da

Iets vergelijkbaars speelt bij doorstromers. “Als ze nu een jaar wachten omdat hun droomwoning dan minder kost, krijgen ze door diezelfde prijsdaling ook minder voor hun oude woning.”t ze op de top van de markt kopen en dat voelt – ook al heb je nog zo’n prachtig en betaalbaar huis – toch een beetje wrang.”

Bron: RTL Z