Opnieuw lager vertrouwen in de woningmarkt.

Ruim een derde van de Nederlanders verwacht dat het steeds moeilijker wordt om een huis te kopen. Daarmee is het consumentenvertrouwen in de woningmarkt opnieuw afgenomen, blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Ruim een kwart vindt het nu een ongunstig moment om een woning te kopen.

De Eigen Huis Marktindicator (GfK en TU Delft) geeft al een half jaar lang een daling van het consumentenvertrouwen in de woningmarkt aan. In februari bereikte de indicator een waarde van 109 punten (110 in januari). Daarmee ligt het vertrouwen in de woningmarkt wel nog steeds boven de neutraalwaarde van 100 punten.

De argumenten

De slechtere betaalbaarheid van woningen (57 %) wordt al belangrijkste argument gegeven, de beperkte keuze in het aanbod van te koop staande huizen is voor 40 % het argument. De verslechterde fiscale en financiële consequenties bij het kopen van een eigen huis maakt het voor 29% van de respondenten nu een ongunstig moment om een eerste of volgende woning te kopen.

Betaalbaarheid

Ondanks de licht dalende trend in het consumentenvertrouwen geeft ruim een derde van de respondenten aan dat zij het nu nog steeds een gunstige tijd vinden om een huis te kopen. Belangrijkste reden hiervoor is de nu nog lage hypotheekrente (68%).

Hoewel doorstromers de goede verkoopbaarheid van hun huidige woning als eerste noemen (38%), is de overspannen huizenmarkt voor hen ook het grootste obstakel bij het vinden van een andere, nieuwe woning, concludeert VEH.

Oplopende rente

Doordat de vraag naar woningen in veel regio’s veel groter is dan het aanbod, verwacht 70% van de Nederlanders dat de koopprijzen van huizen zullen blijven stijgen. Daarnaast denkt 47% dat de hypotheekrente de komende tijd zal oplopen.

Bron: InFinance.nl