Wat als de rentevaste periode van je hypotheek afloopt?
Het nieuwe renteaanbod van je huidige geldverstrekker is lang niet altijd de beste keus. Kijk bij het aflopen van je rentevaste periode of je een lagere hypotheekrente of betere voorwaarden kunt krijgen.
Loopt de rentevaste periode van jouw hypotheek binnenkort af? Neem het renteaanbod van je geldverstrekker niet klakkeloos over. Als de rentevaste periode afloopt, kun je namelijk zonder boete overstappen naar een andere geldverstrekker. Soms ook tegen een betere rente en voorwaarden.
De rentevaste periode is de tijd waarin je hypotheekrente onveranderd blijft. Wanneer het einde van je rentevaste periode nadert, ontvang je een bericht van je geldverstrekker met een nieuw renteaanbod. Omdat het lopende ‘contract’ eindigt, ben je vrij om al dan niet in te gaan op dit aanbod. Je kunt dus ook kijken of je beter af bent bij een andere geldverstrekker.
Geen boeterente bij overstap
In tegenstelling tot oversluiten kun je bij het aflopen van je rentevaste periode je hypotheek wel boetevrij elders onderbrengen. Je bent namelijk het contract nagekomen. Bij oversluiten ligt dit anders. Je breekt eerder dan afgesproken het contract op, waardoor de geldverstrekker rente-inkomsten misloopt. Om dat verlies op te vangen ben je een vergoeding verschuldigd. De hoogte van de boete bij oversluiten is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de resterende looptijd en de actuele rente.
Mogelijkheid om hypotheek anders vorm te geven
Veel mensen vergeten dat het aflopen van de rentevaste periode nieuwe kansen biedt. Naast een eventueel beter aanbod kun je bijvoorbeeld je hypotheek opnieuw vorm geven. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een deel van je hypotheek aflossingsvrij te maken of een deel lineair af te lossen en een deel annuïtair. Uiteraard kunnen wij je adviseren over de opties in jouw situatie.
Aandachtspunten bij einde rentevaste periode
Hoewel het einde van je rentevaste periode veel mogelijkheden biedt, betekent dit ook het nodige denk- en regelwerk. Dit zijn enkele aandachtspunten:
- Voorwaarden
De voorwaarden tussen geldverstrekkers kunnen flink uiteenlopen. Bedenk welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn. Bijvoorbeeld het mee kunnen nemen van je hypotheek als je gaat verhuizen, de verdeling van de renteopslag wanneer je een hypotheek zonder NHG hebt of het boetevrij kunnen aflossen. Zoek naar een aanbieder die het beste past bij jouw situatie en voorkeuren. - Hypotheekrente
Soms kun je bij een andere geldverstrekker een lagere rente krijgen. Een klein verschil in rente kan op termijn veel verschil maken. - Bepaal nieuwe rentevaste periode
Bedenk voor hoelang je de nieuwe rente wilt vastzetten. Bij een korte rentevaste periode is de rente vaak lager. Keerzijde is dat je daarbij minder lang zekerheid hebt over de hoogte van je woonlasten.
Extra kosten bij overstap andere geldverstrekker
Als je jouw hypotheek elders wilt onderbrengen, zijn hier extra kosten aan verbonden. Denk aan taxatiekosten, afsluitkosten en advieskosten. - Andere netto lasten
Aanpassingen in je hypotheekvorm kunnen invloed hebben op je netto lasten. Kies je bijvoorbeeld deels voor aflossingsvrij, dan vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek voor dat deel. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de netto lasten.
Het nieuwe renteaanbod van je huidige geldverstrekker is lang niet altijd de beste keus. We kijken graag met je mee naar de hypotheek met de scherpste rente en passende voorwaarden. Ook als je rentevaste periode nog niet afloopt kan een check van je hypotheek zinvol zijn.
Bel of mail gerust met ons: info@fidiom.nl / 0343-420772