Meer en meer mensen zien dat het klassieke sparen op een spaarrekening weliswaar safe is, maar dat deze hoge mate van zekerheid wel ten koste gaat van het rendement. Op zoek naar hogere rendementen wordt dan ook steeds vaker gekozen voor beleggen.

Op zich geen onlogische keuze. Aandelen hebben de afgelopen 30 jaren immers bewezen een beduidend hoger rendement te leveren dan de traditionele spaarrekening. Zeker wanneer de looptijden langer worden.

Kanttekening

Toch is een kanttekening wel op zijn plaats. Aandelenkoersen schommelen hard. Ze bewegen met het verloop van de economie mee. En ze bewegen zelfs heftiger. Omhoog, maar ook omlaag! De “aandelenbeurzen” reageren nu eenmaal fors op tal van gebeurtenissen. Men zegt ook wel dat “ze erop vooruit lopen”. Wanneer een bekende onderneming aankondigt dat men verwacht een prachtig jaar te maken, schieten de koersen van dat aandeel direct fors omhoog. Omdat de belegger dan verwacht dat de onderneming meer dividend zal uitkeren. En het zijn juist die verwachtingen, die de koersen grotendeels bepalen.

Aandelen en beleggingsfondsen

Het vormen van vermogen via aandelen stijgt dan ook jaarlijks in populariteit. Begrijpelijk, aangezien juiste deze vorm van beleggen, mits gezien op lange termijn, hogere rendementen oplevert dan het traditionele sparen. De keuzemogelijkheden zijn dan ook groot.

Besluit u om zelf aandelen te kopen, dan zult u alle aandelen zelf in de gaten moeten houden, jaarrekeningen bestuderen, prognoses bekijken en macro- en micro-economische ontwikkelingen te observeren. Wie daar de tijd en de kennis voor heeft, heeft geen ondersteuning nodig.

Beleggingsfondsen

Maar voor alle andere Nederlanders bestaan er de beleggingsfondsen. En voor veel mensen is het dan ook eenvoudiger deel te nemen in een dergelijk fonds dan zelf te beleggen. Binnen die fondsen wordt inderdaad studie gemaakt van al die factoren die van belang zijn. De meeste beleggingsfondsen beschikken dan ook over een enorme marktkennis. Kennis die gebruikt wordt om constant de beslissing te overwegen: kopen, houden of verkopen? Het zal duidelijk zijn, dat die beslissing steeds afhankelijk is van de vraag of koerswinst waarschijnlijk is en hoe de dividendkansen zijn.

Variatie

Net als er een enorme hoeveelheid economische terreinen zijn, zo zijn er ook enorm veel verschillende beleggingsfondsen.

Allereerst zijn daar de fondsen per regio. Dergelijke fondsen beleggen uitsluitend in topbedrijven van de betrokken regio. Nederland, Europa, Midden Oosten, Verre Oosten, Amerika, Zuid Amerika .Iedere regio kent zijn eigen kansen. De fondsspecialisten kennen die.

Daarnaast zijn er fondsen die uitsluitend in deelterreinen beleggen. Medicijnen, onroerend goed, milieutechnologie, internet, communicatietechnologie en dergelijke.

De variatie is groot. En wie voldoende kennis heeft van al die deelterreinen, zal zelf absoluut een keuze kunnen maken. Maar wie die kennis niet heeft, kan dan comfortabel achterover leunen in de wetenschap dat er ook fondsen zijn die wereldwijd beleggen. En dat is dan wel zo gemakkelijk.

Ons kantoor heeft ingangen bij diverse grote beleggingsinstellingen. Wij helpen u graag daaruit te kiezen.

Vragen? Meer informatie?

Ja, ik wil graag meer informatie! Ik neem contact op met Fidiom.